Idag är det många som skapar hemsidor, oavsett om det är för ett företag, privatperson, en webbutik eller om det är för A-kassan. Förr använde man mest dator för att kolla på sidorna men idag är det alltfler som kollar i sina smartphones. En skillnad är att skärmen är mycket mindre än en datorskärm, eller en surfplatta, så man måste tänka på att det får vara uppbyggt lite smartare och komprimerat. Det finns olika saker man bör tänka på när man mobilanpassar sin hemsida.

Det gäller att man tänker smart, är hemsidan inte bra anpassad till mobilen så finns en risk att potentiella kunder letare vidare. Man får fundera över om vad man ska ha med på den mobila sidan. Ska det vara som en landningssida? Eller en simplare version av den riktiga hemsidan? Eller vill man helt enkelt att den ska se likadan ut som den vanliga hemsidan. Man ska fundera på vad syftet är med den och vad som är viktigt för just dig. På en hemsida är det ju som regel text men även bilder. Passar samma text och bildformat på dator som på mobilen? Det är något som man får kolla upp.

Att tänka på

Uppbyggnaden och designen är viktigt på en hemsida, även den mobila. Det är viktigt att man kontinuerligt kollar vad som fungerar och vilka knappar och funktioner som är bra att ha med. Och hur dessa ska vara utformade. När vi klickar oss vidare så vill vi inte behöva vänta länge på att sidan ska laddas, det för oss vidare till laddningstid. Det är viktigt att optimera sidan så att man inte behöver vänta för länge på att sidan ska laddas. Om sidan går för segt att ladda så kan man lätt tröttna på att vänta och man väljer att gå vidare till nästa sida.

När vi klickar oss vidare så använder vi oss ofta av vårt pekfinger eller vår tumme, vilket gör att det är viktigt att sidan är anpassad efter detta. Ikonerna ska inte vara för nära varandra utan ha ett bra avstånd så man inte råkar klicka på fel för att de sitter för nära varandra. Vi ska kunna klicka oss vidare på enkelt sätt. Det är också viktigt att texten inte är för liten eller för stor. Ett bra sätt att se om den är bra för telefonen är just att kolla i sin egen telefon. Precis som på datorn så är målet att få besökaren att konvertera, alltså att registrera sig. Därför är det viktigt att sidan är enkelt att kunna göra detta på.

Det finns ett enkelt sätt att kolla om en hemsida är mobilanpassad eller inte. Man förminskar fönstret och ser om ikonerna och texten anpassar sig efter förminskningen. Eller om man kollar i sin egna telefon. En hemsida som anpassar sig efter storleken på fönstret kallas för responsiv.

Så för att en hemsida ska fungera bra som en mobilanpassad sida behöver man tänka på att den är tydlig, att bilder och text är anpassade efter skärm och att man gör det enkelt att navigera sig igenom det olika funktioner som finns på sidan.