Innan CMS fanns så var det ganska krångligt att skapa websidor. Först var du tvungen att skapa en sida som du programmerade i HTML och CSS. Sedan var du tvungen att spara denna sida lokalt på en dator och kunde då bara göra ändringar på sidan genom denna dator vilket inte var bra om det var flera som jobbade på företaget som behövde tillgång till sidan. Sedan kom CMS in i bilden.

CMS ändrade helt hur man gjorde websidor. Nu kunde man använda sig av saker som WordPress och Drupal vilket gjorde det mycket enklare att skapa websidor även om du inte kan programmera. Dessutom kunde du nu ändra på websidorna utan den dator som först skapade websidan, du behövde bara logga in på den CMS ni hade använt. Men en stor fråga har nu uppstått med alla dessa olika CMS som hjälper er att skapa websidor. Vilken ska man välja?

Vilket CMS ska man välja

När du hör ordet CMS tänker dem flesta på de tre vanligaste som är WordPress, Joomla och Drupal. Av dessa har nog dem flesta hört talas om WordPress och WordPress är faktiskt riktigt bra. Om du ska göra en blogg på internet så är nog WordPress en av dem bästa CMS som du kan använda till just det ändamålet. Men självklart har WordPress nackdelar också. Till exempel använder det sig av lite för mycket plugins som du som användare själv måste ladda ner.

Joomla är lite mer avancerat och är antagligen bäst för dig som redan har lite tidigare erfarenhet av CMS. Du kan då lätt lära dig programmet och komma igång. Att skapa mer avancerade websidor är alltså enkelt om du använder dig av Joomla men Joomla har ungefär samma problem som WordPress. Det har för många plugins som användare måste ladda ner för att verkligen kunna utnyttja programmet. Dessutom kontrolleras dessa plugins inte av någon, så du kan inte riktigt veta om det fungerar.

Den sista av dem större CMS programmen som dem flesta känner till är Drupal och den skiljer sig faktiskt lite från dem andra. Det finns nämligen dem som inte tycker att Drupal är en CMS utan en CMF. CMF står då för Content Management Framework och med det menar man att man med Drupal kan göra i princip vad man vill. Med Drupal kan du bygga precis vad du vill och vad du behöver utan några begräsningar. Problemet med det hela är bara att Drupal då är ganska avancerat. Om ditt projekt inte är avancerat och kanske är en vanlig blogg bör du därför inte använda dig av Drupal. Du kommer helt enkelt inte att behöva alla dess funktioner.

Att bestämma vilken CMS som är bäst går inte. De är alla bra på olika saker och det finns flera CMS förutom dessa som också är väldigt bra och definitivt värda att kolla på om du letar efter en bra CMS. Det enda du ska tänka på är att ju större och häftigare saker du kan göra med programmet, desto mer komplicerat är det antagligen. Därför kan det vara bra att börja med något mindre komplicerat som WordPress och sedan jobba sig upp därifrån om du börjar göra mer avancerade saker.