Har du äntligen tagit beslutet att göra en egen hemsida? Vad kul! Det är både roligt och intressant och man kan få det precis som man vill ha det. Men förmodligen har du tusen frågor innan du kommer igång, så här kommer en liten guide över hur man startar.

Att komma online är enklare än någonsin, det finns idag över 200 miljoner aktiva webbplatser, och många av dem gjordes inte av proffs utan av “hemmasnickare”.

Idag kan vem som helst skapa en webbplats, oavsett teknisk kompetensnivå. Det kan verka som en skrämmande uppgift, men det finns verktyg tillgängliga idag som gör processen lätt.

Det finns två huvudsätt att skapa en webbplats, med en webbplatsbyggare eller med WordPress. Det råder ingen tvekan om att en webbplatsbyggare (som Wix, Squarespace och Weebly) är det bästa sättet om man är nybörjare. Webbplatsbyggare är perfekta om du vet inte hur du kodar, vill fokusera på innehåll och strategi, värderar allt-i-ett bekvämlighet eller vill sälja saker online. WordPress är istället bra för oberoende, backend-kontroll och avancerad anpassningsbarhet och skalbarhet.

Många val

Vi kommer att gå igenom webbplatsens byggprocess för båda metoderna här. Du blir förvånad över hur enkelt det kan vara, särskilt när du använder en webbplatsbyggare. Det är möjligt att bygga en webbplats på bara en timme om du följer våra enkla steg. Det första man ska göra är att välja webbplatsbyggare. Webbplatsbyggare menar att vem som helst kan skapa en webbplats, oavsett teknisk skicklighet. I början av internet krävdes det att förstå HTML-språk för att skapa en webbplats. Sedan kom CSS för att göra saker ännu mer förvirrande.

Webbplatsbyggare tar hand om tekniken och låter dig fokusera på design och innehåll. Vissa gör detta genom mallar, andra genom att dra och släppa gränssnitt. Vissa avspeglar till och med konstgjord intelligens som bygger webbplatsen för dig.

Men oavsett vad du väljer så är det viktigt att innan du börjar bygga din sida verkligen tänka igenom vad du vill förmedla och vilken design som kan passa till just det du ska göra. Exempelvis, bygger du en sida om andlighet eller hundar eller någon typ av spel så skiljer det sig väldigt mycket åt vad som är passande. Därför är det bra att läsa på innan och studera många andra sidor för att få en känsla för vad som blir bra.

Sälja något kanske?

Med webbplatsbyggare kan du även enkelt bygga onlinebutiker. För större e-handelsambitioner kan det dock vara en bra idé att satsa på e-handelsspecifik plattform som Shopify eller BigCommerce som har bra verktyg för att hjälpa ditt företag att växa. Men handlar det bara om att sälja några produkter kan du välja en ”generisk” webbplats som Wix som även  har e-handelsfunktioner. Med dessa saker i bakhuvudet så blir det viktigt att välja rätt webbplatsbyggare.

Wix och Weebly är två av de populäraste byggare på marknaden med sina intuitiva drag-and-drop-funktioner som gör webbdesign att känna som barns lek. Squarespace kräver en högre nivå av kreativ skicklighet, medan Site123 är perfekt för små webbplatser och har strålande livechatsupport.

Nästan varje webbplatsbyggare erbjuder gratis testperiod så prov, så dra fördel. Registrering är dessutom ofta enkel. Webbplatsbyggare tenderar att erbjuda flera planer. Olika webbplatser har olika behov och planer säkerställ att du sedan inte betalar för saker du inte behöver.

Gratis är begränsat

Du kan skapa en webbplats gratis, men det finns hakar. Gratis konton på webbplatsbyggare håller tillbaka många viktiga funktioner. Du kommer inte kunna använda anpassade domäner, och din gratis webbplats kommer att ha annonser från den webbplatsbyggaren. Om du vill lära dig mer om webbplatsbyggnad är de gratis alternativen värda en titt. Men om du vill ha en professionell, funktionsrik webbplats är det bättre att betala några tjugor i månaden.

Ett domännamn är biten av URL:n (den långa adressen i din webbläsares sökfält) som identifierar en webbsida – i detta fall din webbplats. Du kan registrera dem separat på webbplatser som GoDaddy och Namecheap, men webbplatsbyggare erbjuder att göra det åt dig när du registrerar dig hos dem. De flesta tillhandahåller det gratis (åtminstone initialt), medan en handfull kostar några extra dollar. Ett domännamn är ett av de viktigaste sätten en webbplats presenterar sig för på internet, så få den att synas. Nedan kommer några tips om hur du väljer domännamn. Gör det relevant. Se till att domänen matchar vad besökare ser när de besöker din webbplats. Håll det kort och gärna lätt att komma ihåg. Om du vill att folk ska komma ihåg din webbplats väljer du inte en domän som är dussintals tecken lång. Det kommer att se dumt ut och ingen kommer ihåg det. Det är i allmänhet bäst att undvika nummer i domännamn. Det ser oprofessionellt ut och lägger till ett annat element för människor att komma ihåg. Kontrollera att varumärket inte redan finns. Det finns miljoner webbplatser redan ute. Det betyder att miljoner domäner redan har tagits. Kolla allt detta innan du binder dig till det.

När du är säker på en domän registrerar du den bara som en del av registreringsprocessen hos din valda webbplatsbyggare.