Vad är skillnaden mellan SEO och SEM? Till och börja med så står SEO för search engine optimization som på svenska blir sökmotoroptimering. SEM står för search engine marketing som på svenska blir sökmotormarknadsföring.

SEO kan vem som helst arbeta med bara man har tillgång till en dator. Det är gratis och handlar om att locka trafik till just sin sida. Har man en sida som säljer handväskor vill man att den ska komma högt upp då någon söker just handväskor i en sökmotor. Genom att söka ordet och klicka sig in på hemsidan har man lockat trafik. Ju mer detta görs ju högre upp hamnar sidan vid just såna sökningar. Har man exempelvis många följare på sociala medier kan man uppmana dem till att hjälpa till med detta.

För att få SEO att fungera på bästa tänkbara sätt är det några saker som man kan tänka på. Först och främst att man går igenom de ord som finns på hemsidan så att det faktiskt finns möjlighet att söka fram sidan. De viktigaste orden ska vara rubriker på sidan. Hemsidan bör dessutom vara snabb och lätt att navigera på, då kommer fler att rekommendera sidan till andra. Sist men inte minst bör man tänka på att många idag surfar från sin mobiltelefon och att sidan per automatik ska anpassa sig utifrån den typ av enhet som man använder sig av.

SEM är ett bredare begrepp där SEO ingår, men också mycket mer. Det kan innebära att man betalar pengar för att sidan ska komma upp som en betald annons vid sökningar på en sökmotor. Ofta är det så att om annonsen kommer upp vid en sökning och personen ej klickar sig vidare så kostar det ingenting. När någon väl klickar sig vidare och in på hemsidan så uppstår en kostnad. Kostnaden kan variera i allt från några ören till 50 kronor. Annonsering via SEM innebär alltså att man betalar per klick vilket ändå inte innebär att den som klickat sig in på hemsidan faktiskt väljer att handla.

Komma igång med SEO

Att betala för annonser är inte något som lockar alla, men att effektivt arbeta med SEO är gratis. Innan man sätter igång kan det vara bra att sätta sig in i ämnet och förstå grunden i hur sökmotorer faktiskt fungerar. Idag finns det mycket att läsa för den som är nyfiken och vill utveckla sina kunskaper inom området.Nästa steg är att fundera kring den sida som man själv vill lyfta fram via SEO. Vad är det troligast att användarna söker på för ord för att hitta fram till hemsidan? Fundera ut några av de vanligaste orden eller kombinationerna och sätt sedan igång att söka på ordet och utifrån det söka fram sin sida och klicka sig in.

Komma igång med SEO
Komma igång med SEO

Är man intresserad av att optimera sin hemsida men inte har tid och möjlighet att själv sätta sig in i ämnet finns det idag många som arbetar med det. Ta hjälp av en expert inom området och hjälp människor att hitta rätt. När hemsidan väl börjat dyka upp som en av topp träffarna kommer allt fler att klicka sig in.